Schrijfster Daniëlle Bakhuis deed voor de tweede keer RSG Tromp Meesters, locatie Stationsstraat, aan. Op een uiterst boeiende manier gaf zij de leerlingen van vmbo klas 2 en 3 en praktijkonderwijs klas 2 een inkijkje in haar schrijversbestaan. Daniëlle, geboren in het Twentse Westerhaar, deed zeven jaar over haar middelbare school. In de derde werd ze smoorverliefd op ‘de knapste jongen van de school’. Ze ging erover schrijven, verslonsde haar werk op school en belandde van het atheneum plotseling in mavo 4. Het was ook de tijd dat ze zeker wist dat ze schrijfster wilde worden. Alleen was daar geen school voor…
Eerste interview
Uitkomst bood de opleiding Journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Op 18-jarige leeftijd ging ze, net aangenomen op de journalistenschool, proberen geld te verdienen met schrijven voor de Fancy, een meidenblad. En dat als eerstejaarsstudent Journalistiek. Het ‘boerinnetje uit Westerhaar’ kreeg een kans van de hoofdredactie van Fancy met een opdracht van 300 woorden over verliefdheid. Haar eerste interviewopdracht was het interviewen van wereldster Rihanna. Paniek en zenuwen maakten zich meester van Daniëlle. Een gesprek in het Engels en over het privéleven van Rihanna was not done volgens het contract, terwijl Daniëlle dat wel had voorbereid. De artiest bleek lang en superchagrijnig te zijn. Toen moest Daniëlle proberen haar toch wat spannends te ontfutselen.
'Dromen najagen'
Na haar eerste interview en door de jaren heen heeft ze haar dromen waargemaakt: ze kreeg een vaste relatie met de knappe vent die ze al op de middelbare school zag zitten. En ze is schrijfster geworden. ,,Blijf dromen najagen’’, geeft Daniëlle de leerlingen mee. ‘Wat verdient een schrijfster voor een boek?’, vraagt een leerling. Op haar vraag wordt er 3, 5, 7,50 en zelfs 15 euro geboden. Ze krijgt ‘slechts’ 10% per boek betaald. 40% gaat naar de winkel en 50% gaat naar de uitgeverij (drukkerij, redacteur, distributie, productie…).
Idee voor het boek
Haar boek De Eliminatie is voor de derde druk gegaan. Daniëlle weet niet precies wanneer ze op haar bankrekening moet kijken om te zien wat de verkochte boeken hebben opgeleverd. Ze doet naast haar andere werk over het algemeen een jaar over het schrijven van een boek. Daarnaast vindt ze het werk als journalist en het bezoeken van scholen nog te leuk om in te ruilen voor fulltime schrijfster. De titel van een boek heeft een reden. De Eliminatie had bijvoorbeeld als reden het kijken naar Expeditie Robinson. Daniëlle legt uit hoe idee van het boek opkwam, verklaart de hoofdpersonen en laat de leerlingen overleggen hoe het verhaal zou kunnen gaan lopen. Er ontstaat een open gesprek over hoe de verhaallijn zou kunnen gaan met alle voors en tegens die kunnen ontstaan in een hele aparte, ongewone situatie.
Kortom: Daniëlle triggert, daagt uit, bevraagt en boeit voor het tweede achtereenvolgende jaar als schrijfster de leerlingen van de locatie Stationsstraat.